Zupa meksykańska z kurczakiem i pieczarkami

 

Meksykańska zupa z kurczakiem i pieczarkami.

 

Składniki  ( na 4 porcje)

  • 200 g mięsa z piersi kurczaka – 1 pojedyncza pierś,
  • 400 g pomidorów krojonych w kartoniku,
  • pół małej cebuli,
  • 150 g papryki ( 1 średnia sztuka),
  • 140 g kukurydzy (1 mała puszka),
  • 200 g pieczarek (około 10 sztuk),
  • 10 g oliwy z oliwek ( 1 łyżka),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki kaszy jaglanej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka kminku rzymskiego,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej,
  • szczypta mielonej papryki chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego.

Bulion można zamienić na wodę i dodać więcej przypraw.
Kaszę jaglaną należy przepłukać raz zimną raz ciepłą, aby pozbyć się goryczki. Czynność powtórzyć kilkukrotnie.

1. Mięso kroimy w drobną kostkę.
2. Cebulę pokrojoną w dużą kostkę i plasterki czosnku szklimy na oliwie.
3. Po chwili dodajemy wszystkie sypkie przyprawy oprócz soli oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
4. Prażymy 1-2 minuty, po czym dokładamy mięso i pokrojone w plasterki pieczarki i cały czas mieszając, smażymy, aż mięso lekko zbrązowieje.
5. Dodajemy pomidory i bulion lub wodę. Po 15 minutach gotowania na wolnym ogniu dorzucamy kukurydzę oraz kaszę wypłukaną pod bieżącą wodą. Gotujemy przez kolejne dwadzieścia minut i doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny/limonki.
6. Podgrzewamy 2 minuty i przelewamy do naczynia. Podajemy ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top