Szybki omlet na słodko z owocami

Dziś słodka inspiracja na niebanalną kolację lub leniwe niedzielne śniadanie. Omlet polecam podawać z owocami jagodowymi.

 

Składniki na jedną porcję

  • 2 jaja kurze całe (100 g),
  • 3 łyżki płatków owsianych (30 g),
  • łyżeczka mąki orkiszowej (7 g),
  • 1 łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii (nie waniliną) (5 g),
  • łyżeczka miodu pszczelego (14 g),
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
  • owoce jagodowe do posypania.

Sposób przygotowania

Jajka wbij do miseczki i roztrzep ubijakiem/trzepaczką lub widelcem. Dodaj płatki owsiane, cukier, miód, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników. Na teflonowej patelni rozgrzej oliwę/olej i wylej na nią masę jajeczną. Omlet smaż z jednej i drugiej strony po około 2-3 min, do zarumienienia. Gotową potrawę przełóż na talerz i posyp owocami.

 

 

 

 

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top