Szaszłyki z kurczaka

W związku z tym,iż pogoda w ostatnim czasie nie zachęcała do robienia grilla, ja zrobiłam go sobie w swoim stylu :). Szaszłyki są jedną z moich najbardziej ulubionych potraw grillowych – postanowiłam je zatem… upiec w piekarniku.

Składniki ( z przepisu wyszło mi 6 szaszłyków)

  • 100 g piersi z kurczaka,
  • pół papryki,
  • pół czerwonej cebulki,
  • 5 pieczarek,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona + łyżka oliwy z oliwek

Na sos jogurtowy: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 2 szczypty curry, 2 szczypty suszonej bazylii, szczypta oregano, 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania

Oliwę wymieszaj z przyprawami. Zamarynuj w niej kurczaka przez co najmniej 2 h.

Paprykę i pieczarki pokrój. Kurczaka oraz warzywa nadziewaj na szaszłyki. Piecz prze około 40 min w pierniku nagrzanym do 180 stopni.

Wymieszaj wszystkie składniki sosu i podawaj z nim szaszłyki.

Ja swoje szaszłyki serwowałam z ugotowanymi w skórce ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw.

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top