Sos curry z kurczakiem

Szybkie curry, to idealna inspiracja na prosty obiad. Danie to jest inspirowane kuchnią indyjską. Kompozycja przypraw w sosie curry może być zróżnicowana w zależności od regionu. Najczęściej dodaje się do niego imbir, kurkumę, chili, sól oraz kumin.

Curry – przepis na dwie porcje

  • 200 g piersi z kurczaka (+ ostra i słodka papryka oraz sól ziołowa do zamarynowania),
  • 200 g śmietanki 18% (oczywiście zamiast śmietanki można dodać mleko kokosowe. Ja go niestety na ciepło nie toleruję, dlatego w przepisie jest śmietanka),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 i 1/3 łyżeczki curry,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • 2-3 szczypty mielonej chili (można dodać więcej, jeśli lubisz bardziej ostre potrawy),
  • szczypta kuminu,
  • szczypta soli ziołowej,
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny,
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 100 g ryżu parboiled,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj przyprawy, wymieszaj i odłóż na minimum 20 min do lodówki.
  2. Na głębokiej patelni lub garnku z nieprzywierającą powłoką rozgrzej oliwę/olej i przesmaż pokrojony drobno czosnek.
  3. Następnie dodaj chili i smaż przez około 1 minutę, po tym czasie dodaj łyżeczkę curry i smaż jeszcze około minutę.
  4. Dodaj śmietankę oraz 1/3 łyżeczki curry, sól, imbir oraz sok z limonki.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 10-15 min (do momentu, aż kurczak będzie miękki).
  6. Potrawę przełóż do miseczki, posyp natką pietruszki. Podawaj z ugotowanym ryżem i koniecznie z ulubionymi warzywami!! Ja dodatkowo ugotowałam brokuła.

SMACZNEGO!

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top