Składniki (na jedną porcję)
- 100 g piersi z kurczaka/indyka,
- pół gruszki,
- pół zielonego ogórka,
- 1-2 łyżki cebuli pokrojonej w piórka,
- kilka liści sałaty,
- 6-8 pomidorków koktajlowych lub innych ulubionych,
- łyżka migdałów,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 2- 3 szczypty soli ziołowej,
- 3 szczypty suszonego tymianku,
- 2-3 szczypty oregano oraz suszonej bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina oleju do wysmarowania patelni.
- pół kubeczka jogurtu greckiego 0%.
Czy produkty light są złe? Jak to w dietetyce bywa, odpowiedź brzmi „to zależy”. O produktach typu light, jeszcze w tym tygodniu pojawi się wpis na moim Facebooku o tutaj.
Sposób przygotowania
- Mięso rozbij, dopraw słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem. Odstaw do lodówki na minimum 30 miniut.
- Gruszkę obierz i pokrój na cienkie plasterki.
- Patelnię grillową wysmaruj cienko oliwą lub olejem rzepakowym – najlepiej użyj to tego pędzelka.
- Patelnię porządnie rozgrzej, a następnie grilluj na niej plasterki gruszki (około 3-4 minuty z każdej strony),
- To samo zrób z kurczakiem. Pamiętaj jednak, że czas jego grillowania będzie nieco dłuższy i zależeć będzie od grubości mięsa. Im cieńszy kawałek, tym krótszy czas grillowania.
- Ogórka pokrój w plasterki, sałatę porwij, a pomidorki przekrój na pół.
- Warzywa zmieszaj ze sobą i dopraw solą ziołową.
- Ułóż na nich zgrillowaną gruszkę i kurczaka.
- Posyp pokruszonymi migdałami.
- Sałatkę dodatkowo podawałam z jogurtem greckim wymieszanym ze szczyptą soli ziołowej, oregano i bazylią oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
SMACZNEGO!
Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.