Sałatka z kurczakiem i grillowaną gruszką

 

 

Składniki (na jedną porcję)
  • 100 g piersi z kurczaka/indyka,
  • pół gruszki,
  • pół zielonego ogórka,
  • 1-2 łyżki cebuli pokrojonej w piórka,
  • kilka liści sałaty,
  • 6-8 pomidorków koktajlowych lub innych ulubionych,
  • łyżka migdałów,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2- 3 szczypty soli ziołowej,
  • 3 szczypty suszonego tymianku,
  • 2-3 szczypty oregano oraz suszonej bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • odrobina oleju do wysmarowania patelni.
  • pół kubeczka jogurtu greckiego 0%.

Czy produkty light są złe? Jak to w dietetyce bywa, odpowiedź brzmi „to zależy”. O produktach typu light, jeszcze w tym tygodniu pojawi się wpis na moim Facebooku o tutaj.

Sposób przygotowania
  1. Mięso rozbij, dopraw słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem. Odstaw do lodówki na minimum 30 miniut.
  2. Gruszkę obierz i pokrój na cienkie plasterki.
  3. Patelnię grillową wysmaruj cienko oliwą lub olejem rzepakowym – najlepiej użyj to tego pędzelka.
  4. Patelnię porządnie rozgrzej, a następnie grilluj na niej plasterki gruszki (około 3-4 minuty z każdej strony),
  5. To samo zrób z kurczakiem. Pamiętaj jednak, że czas jego grillowania będzie nieco dłuższy i zależeć będzie od grubości mięsa. Im cieńszy kawałek, tym krótszy czas grillowania.
  6. Ogórka pokrój w plasterki, sałatę porwij, a pomidorki przekrój na pół.
  7. Warzywa zmieszaj ze sobą i dopraw solą ziołową.
  8. Ułóż na nich zgrillowaną gruszkę i kurczaka.
  9. Posyp pokruszonymi migdałami.
  10. Sałatkę dodatkowo podawałam z jogurtem greckim wymieszanym ze szczyptą soli ziołowej, oregano i bazylią oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

SMACZNEGO!

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top