Sałatka z ciecierzycą – 20 g białka!

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem 100% roślinnym, ale zawierającym 20 g białka. Profil aminokwasowy został uzupełniony produktem zbożowym, czyli pieczywem żytnim z dodatkiem siemienia lnianego 🙂

Składniki

  • 200 g ciecierzycy ze słoika odsączonej z zalewy,
  • 2 kromki pieczywa żytniego z siemieniem lnianym (może być żytnie razowe lub wieloziarniste),
  • pół zielonego ogórka,
  • 3- 4 rzodkiewki,
  • pół małej czerwonej cebulki,
  • pół mniejszej papryki czerwonej i żółtej,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • szczypta wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • można dodatkowo użyć przyprawy włoskiej z suszonymi pomidorami.

 

 

  • 1. Ciecierzycę odsącz z zalewy i przepłucz pod zimną wodą.
    2. Do ciecierzycy dodaj szczyptę wędzonej i słodkiej papryki. Wymieszaj.
    3. Piekarnik rozgrzej do 180 st.C.
    4. Pieczywo pokrój w kostkę lub dowolne kształty.
    5. Ciecierzycę i pieczywo rozłóż na blaszce do pieczenia i piecz około 15 minut.
    6. W międzyczasie pokrój warzywa.
    7. Przygotuj sos – musztardę wymieszaj z octem i oliwą.
    8. Warzywa wymieszaj z podpieczoną ciecierzycą i pieczywem.
    9. Dodaj sos i wymieszaj.
    10. Dopraw do smaku w razie konieczności.

Smacznego!

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top