kurczak w pomidorach ze szparagami

  Maj to najlepszy miesiąc na szparagi. Z tej okazji łapcie przepis na szybkiego kurczaka w pomidorach ze szparagami. Szparagi są bogactwem błonnika, kwasu foliowego,  witaminy A, witaminy K oraz potasu. Pamiętajcie tylko, że sezon na szparagi trwa dość krótko – od połowy kwietnia, początku maja do lipca. Dlatego spieszcie kupować szparagi  tak szybko odchodzą […]

Deser czekoladowy

Składniki na jedną porcję: szklanka mleka 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka kakao łyżka miodu dwie łyżeczki agaru lub żelatyny kilka malin (u mnie mrożone) łyżeczka płatków migdałowych pół kiwi 3 łyżki wody Sposób przygotowania Agar lub żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wody. Kakao zagotuj z mlekiem. Pod koniec gotowania dodaj rozpuszczony agar/żelatynę. Kiedy masa […]

pożywna sałatka

Wiosna i lato to prawdziwy wysyp sezonowych owoców i warzyw. Z tej okazji, na stronie będzie pojawiać się sporo kolorowych przepisów – korzystajcie z nich, póki możecie 🙂 Składniki: 2-3 garści ulubionej sałaty garść winogron kilka pomidorków cherry lub koktajlowych plaster sera typu Feta kilka rzodkiewek 5-6 orzechów włoskich sos: pół łyżki oliwy, łyżeczka musztardy […]

ciasteczka jaglano-kokosowe

z przepisu wyjdzie około 19 sztuk ciasteczek Składniki: 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) szklanka mleka krowiego lub roślinnego 10 suszonych daktyli łyżka miodu łyżka wiórków kokosowych niesiarkowanych łyżka oleju kokosowego (w postaci stałej) łyżka płatków migdałowych 3 kostki gorzkiej czekolady minimum 70% kakao Sposób przygotowania: Kaszę wyjmij z woreczków, przesyp na sitko i przepłucz kilkukrotnie […]

sałatka colesław z majonezem bez jajek

Majonez bez jajek Składniki pół dojrzałego, miękkiego awokado szklanka ciecierzycy z puszki (po odlaniu z zalewy) pół łyżeczki cukru 2 szczypty soli łyżeczka musztardy dijon łyżka octu jabłkowego 1/4 szklanki wody Sposób przygotowania Ciecierzycę odsącz dokładnie z zalewy. Awokado przekrój na pół i wydrąż środek. Awokado, ciecierzycę, sól, cukier,musztardę i ocet przełóż do misy blendera. […]

owoce pod owsiano- kokosową kruszonką

  Składniki (na 3 porcje) 1 nektarynka 1 gruszka pół łyżeczki miodu szczypta cynamonu kruszonka (na 3 porcje) 4 łyżki płatków owsianych pół łyżki miodu łyżka oleju kokosowego łyżeczka wiórków kokosowych łyżeczka sezamu do posypania (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Owoce obierz i pokrój w cząstki. Owoce wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj pół łyżeczki miodu, cynamon do […]

kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko- kwaśny podawany z ryżem basmati, jaśminowym, brązowym  ugotowanym al dente lub ulubioną kaszą   Składniki(na około 7 porcji widocznych na zdjęciu) – 2 ząbki czosnku – 2 pojedyncze piersi z kurczaka – 1 duża papryka – 2 dość grube plastry ananasa – 2 marchewki – 2 łyżki octu jabłkowego – 3 łyżki wody […]

koktajl trójwarstwowy

Koktajl trójwarstwowy maliny, szpinak+ banan i truskawki 🙂   Składniki (na 2 porcje) warstwa dolna: pół szklanki mrożonych malin + łyżeczka miodu warstwa środkowa: garść szpinaku + mrożony banan warstwa górna: mrożone truskawki dodatkowo przygotuj odrobinę wody (dolewaj ją na wyczucie, warstwy nie mogą być ani zbyt rzadkie ani zbyt gęste) Sposób przygotowania: warstwa dolna: […]

zielone naleśniki z twarogiem

  Zielone naleśniki z twarogiem Składniki na ciasto (na ok 5 sztuk) 3 jajka szklanka mąki pszennej tyk 1850 pół szklanki mąki żytniej typ 720 garść szpinaku 2 łyżeczki ksylitolu 100ml wody 150 ml mleka oliwa do smażenia Farsz (na 1 sztukę) 2 łyżki twarogu 2 łyżeczki dżemu słodzonego sokiem jabłkowym (u mnie brzoskwiniowy  Rapsodia […]

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top