Owsianka jak ciastko

Nie lubisz klasycznej, gotowanej owsianki? A co powiesz na pieczone płatki owsiane? W moim odczuciu smakują jak ciastko – dzięki słodyczy, którą nadaje im banan i daktyle. Spróbujesz?

 

Potrzebujesz:

  • pół szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego (125 ml),
  • pół dojrzałego banana (60 g),
  • 1 kurze jajo (50 g),
  • 6 łyżek płatków owsianych (60 g),
  • 6 suszonych daktyli (30 g).

Czas przygotowania: 5 min + 25 minut pieczenia

1. Daktyle i banana drobno pokrój
2. Mleko roztrzep z jajkiem.
3. Dodaj banana i rozgnieć go widelcem.
4. Następnie dodaj płatki i daktyle. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
5. Masę przełóż do kokilek lub niedużej formy do pieczenia.
6. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 20-25 min.

Do tego przepisu najlepiej użyć płatków owsianych zwykłych lub górskich. Struktura grubych płatków dobrze wpłynie na konsystencję dania. Owsiankę możesz podawać z ulubionymi owocami i orzechami.

Z podanego przepisu wyszły mi 2 porcje (kokilki) widoczne na zdjęciu.

1 porcja dostarcza:

  • 256 kcal,
  • 9,8 g białka,
  • 6,3 g tłuszczu,
  • 38 g węglowodanów,
  • 3,9 g błonnika pokarmowego.

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top