Muffinki z malinami

 

Składniki ( na około 6 muffinek)

  • pół szklanki mąki pszennej (można wymieszać pół na pół mąkę pszenną typ 1850 i 500),
  • 2 łyżki mąki kokosowej (można dodać mąkę pszenną),
  • pół szklanki mleka 2%,
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego,
  • 1 jajo kurze całe,
  • 4 łyżki ksylitolu/ erytrytolu lub innego słodzidła,
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół banana,
  • 6 malin do środka babeczek + kilka do przyozdobienia,
  • 200 g śmietanki kokosowej ( ja kupiłam firmy plantON w Lidlu),

Przygotowanie

  1. Mąki przesyp do miseczki, dodaj 3 łyżki ksylitolu, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Wbij jajko, dodaj pokrojonego drobno banana i ponownie wymieszaj dokładnie.
  3. Dodaj mleko i jogurt naturalny. Mieszaj do połączenia się składników.
  4. Masę przelej do foremek na babeczki. Do środka włóż po jednej malinie. UWAGA! Jeśli do środka włożysz zbyt dużą ilość malin, babeczki wyjdą kwaśne.
  5. Muffinki piecz w 180 stopniach przez około 20-35 min.
  6. W międzyczasie śmietankę ubij z 1 łyżką ksylitolu.
  7. Na przestudzone muffinki nałóż kokosową śmietankę i udekoruj malinami.

SMACZNEGO!

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top