Kurczak w porach z pieczonymi ziemniakami

Bo zdrowe odżywianie nie musi być niesmaczne i monotonne, oparte wyłącznie na ryżu, brokule i kurczaku lub wręcz przeciwnie – przekombinowane, zawierające drogie i trudno dostępne produkty. Oto dowód.

Kurczak pieczony w porach z mozzarellą i pieczonymi ziemniakami

 

Składniki (na ok 5 porcji)

Do przyrządzenia kurczaka

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia, sól.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
  • 1 duży por
  • kulka sera mozzarelli

Do przyrządzenia ziemniaków:

  • 6 dużych ziemniaków
  • słodka, ostra papryka, oregano,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/ oleju rzepkowego

 

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka natrzyj oliwą i przyprawami, odstaw do lodówki na minimum 30 min. Mozzarellę pokrój w plastry.
  2. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w ósemki. Dopraw i skrop oliwą. Wyłóż na blaszce do pieczenia.
  3. Pora (białą część) pokrój w plasterki. Pokrojonym porem wyłóż naczynie żaroodporne, a następnie połóż na niego piersi z kurczaka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Do piekarnika włóż ziemniaki (na wyższym poziomie) oraz kurczaka (na niższym poziomie).
  5. Po około 20 min pieczenia połóż na mięso pokrojony ser i zapiekaj do momentu rozpuszczenia mozzarelli.
  6. Mięso będzie gotowe po około 35 min pieczenia. Ziemniaki będą potrzebowały około 45 min.
  7. Około 5 min przed końcem pieczenia ziemniaków – włącz termoobieg, wówczas ziemniaczki lekko się zarumienią i będą bardziej chrupiące.
  8. Danie podawaj z ulubionymi surowymi warzywami.

SMACZNEGO!!

 

 

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top