Kanapki niebanalne

Masz już dość tradycyjnych kanapek? Szukasz nowych smaków? Chcesz w prosty i szybki sposób urozmaicić swoją dietę?

Mam coś dla Ciebie

Kanapki niebanalne z pastą z jajek i awokado

Składniki na 2 porcje 
(zdjęcie przedstawia jedną porcję, więc przepis jest na 4 kanapki)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jaja kurze
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej cebuli
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • 4 kromki chleba (najlepiej na zakwasie)
  • 4 liście sałaty
  • 4 rzodkiewki

Sposób przygotowania:

1. Jaja ugotować na twardo, a następnie pokroić w drobną kostkę.
2. Awokado obrać, wyjąć z niego pestkę i rozgnieść porządnie widelcem. Skropić sokiem z cytryny.
3. Do awokado dołożyć jajka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę posiekanej cebulki i przyprawy.
4. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Na pieczywo nałożyć sałatę, pastę z jajek i awokado.
6. Wierzch ozdobić pokrojonymi rzodkiewkami.

 

Wartości odżywcze (jednej porcji):

  • energia: 350 kcal
  • białko: 13 g
  • tłuszcze: 17,5 g
  • węglowodany: 31,5 g
  • błonnik: 8,5 g
Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top