Dzisiaj serwuję przepis na czekoladowy pudding ze zmielonych płatków owsianych, który przypomina mi smaki dzieciństwa. Jest gęsty i kremowy. Zachęcam do przetestowania przepisu.
Składniki ( na porcję widoczną na zdjęciu):
- 6 łyżek płatków owsianych (60 g)
- mleko 2% tł – można zamienić na napój roślinny (230 g)
- pół banana (60 g)
- łyżeczka miodu (12 g)
- pół łyżki płatków migdałowych (około 5 g)
- kilka truskawek do dekoracji
- 1/4 łyżeczki naturalnego kakao (dosłownie do smaku)
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mąkę (opcjonalnie) – można użyć płatków owsianych błyskawicznych.
2. Zmielone płatki zalać mlekiem w ilości 1:1. Resztę mleka dolewać stopniowo w czasie gotowania.
3. Płatki gotować przez około 4-5 min ciągle mieszając i dolewać mleko w momencie kiedy płatki wchłoną płyn.
4. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę miodu.
5. Płatki wyłożyć na talerz.
6. Posypać owocami i płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza:
- energia – 507 kcal
- białko – 18 g
- tłuszcze – 12,6 g
- węglowodany – 77 g
- błonnik pokarmowy – 7 g