Czekoladowy pudding z owocami

Dzisiaj serwuję przepis na czekoladowy pudding ze zmielonych płatków owsianych, który przypomina mi smaki dzieciństwa. Jest gęsty i kremowy. Zachęcam do przetestowania przepisu.

 

Składniki ( na porcję widoczną na zdjęciu):

  • 6 łyżek płatków owsianych (60 g)
  • mleko 2% tł – można zamienić na napój roślinny (230 g)
  • pół banana (60 g)
  • łyżeczka miodu (12 g)
  • pół łyżki płatków migdałowych (około 5 g)
  • kilka truskawek do dekoracji
  • 1/4 łyżeczki naturalnego kakao (dosłownie do smaku)

Sposób przygotowania:

1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mąkę (opcjonalnie) – można użyć płatków owsianych błyskawicznych.
2. Zmielone płatki zalać mlekiem w ilości 1:1. Resztę mleka dolewać stopniowo w czasie gotowania.
3. Płatki gotować przez około 4-5 min ciągle mieszając i dolewać mleko w momencie kiedy płatki wchłoną płyn.
4. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę miodu.
5. Płatki wyłożyć na talerz.
6. Posypać owocami i płatkami migdałowymi.

Wartość odżywcza:

  • energia – 507 kcal
  • białko – 18 g
  • tłuszcze – 12,6 g
  • węglowodany – 77 g
  • błonnik pokarmowy – 7 g

 

 

 

Jeśli Ci się spodobał ten post to polub lub udostępnij.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top